zaterdag 14 februari 2015

Axum

Mijn ouders zijn beter voorbereid dan ik... Mijn vader kent ondertussen de geschiedenis vanbuiten. Hij zou een perfecte gids geweest zijn in Axum. Al moet ik daarvoor wachten tot hij op bezoek kom volgende maand. Marie en ik zijn op voorverkenning geweest. Axum is een stad die bekent staat als een historisch pareltje in Ethiopië. 3 eeuwen vóór Christus was het de hoofdstad van toenmalige Axumite Empire en is nog steeds de spirituele hoofdstad van de Ethiopische orthodoxe christenen. We hadden er heel wat van verwacht!

We namen een tuctuc (plaatselijke bus) vanuit Adigrat vroeg in de ochtend. Het was een adembenemende rit door de bergen. De tuctuc bracht ons tot aan de deur van het Africa hotel. Axum is het gewoon om toeristen te ontvangen en dat voelden we meteen aan de opdringerige mensen op straat. De kinderen vroegen telkens om geld of snoep. We verkenden de stad en gingen naar het main steal field, een grasveld met enkele nog rechtstaande obelisken en rotsblokken. Veel was stuk en stelde weinig voor. We gingen ook gaan kijken naar de queen of Sheba's swimming pool, maar dit was gewoon een vijver waar mensen hun was in deden. We regelden een gids om de sites buiten de stad te bezoeken voor de volgende dag. In de namiddag genoten we van verkoeling in het zwembad bij een chiquer hotel.

De tour van de volgende dag zou 6uur duren. Omdat er in Axum verder weinig te beleven viel vroegen we aan de gids om ons erna naar Adigrat te brengen. Hij raadde ons sterk aan ook een bezoek te brengen aan het paleis Yeha die op de weg lag naar Adigrat. Het zou ons samen 3500birr kosten, duur maar we dachten dat het de moeite waard was. De gids vertrok samen met ons naar the Gobedra Lioness, een leeuw die in een rots is gekerfd. De mythe zegt dat aartsengel Michael aan deze rots heeft gevochten met een leeuw. Hij weerde de leeuw zo krachtig van zich af tegen de rots dat de leeuw een afdruk maakte in de rots. Ik kan het me al levendig inbeelden!

We bezochten ook de ruïnes van het Dongar palace of ook gekend als het paleis van de Queen of Sheba. Zij was de koningin van Seba, een koninkrijk die vermoedelijk gelegen was in Ethiopië en Jemen. In Ethiopië beweert de keizerlijke familie dat zij afstammen van de koningin van Sheba en koning Salomo van Israël; hun zoon Menelik zou de eerste Ethiopische keizer zijn geweest. Na de graven van koning Kaleb en zijn zoon Gebre Meskel (6e eeuw na Christus) te bezoeken nam de gids afscheid van ons. De tour had maar 2u geduurd, maar was wel interessant! We bezochten kort Adwa, een kleine industriestad en gingen naar Yeha. Er waren Duitse archeologen aan het werk en er was verder weinig te zien. We betaalden 300birr voor de ingang om een kerk te zien. De kerk mochten we niet bezoeken maar de ruïnes ernaast wel. We vonden dit schandalig. We hebben 1000birr meer betaald om naar yeha te gaan, 300birr voor de ingang, om uiteindelijk niets te zien! We waren heel erg kwaad en eisten ons geld terug maar met weinig succes. Het is jammer dat men zo misbruik van ons heeft gemaakt. Achteraf zei Tesfalem dat dit veel te veel geld was. Slechte reclame voor de gids en Yeha, want daar stuur ik de Belgische bezoekers niet naar toe!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten