dinsdag 3 februari 2015

Motor stuk!

Wat een begin... het moment dat we in Mekele zouden moeten aankomen, zaten we nog steeds in Zaventem. Als het om vliegen gaat, heb ik het geluk niet echt mee. We stonden klaar om op te stijgen toen bleek dat de motor stuk was. Beter op de grond dan in de lucht! Uren hebben we in het vliegtuig zitten wachten, toen we eindelijk eruit mochten. We kregen een hotelnacht aan de luchthaven en zouden de volgende dag meer nieuws krijgen. We ontmoetten Greet, een mama van 3 tienerdochters die haar leven voor een maand achterlaat om te werken als opvoedster in Kenya. Ook waren er 3 meisjes uit het Leuvense die hun stage vroedkunde zouden doen in Kenya. En dan was er nog een man, waar ik de naam van kwijt ben, die op weg was naar Somaliland voor 2 dagen! Hij wou ontdekken hoe het leven daar is. Hij zou er binnenkort gaan wonen en werken voor de UN. Hij was ervoor Belgisch ambassadeur geweest in Burkina Faso.
We sliepen goed in het Sheraton hotel en genoten nog even van het luxe leventje!

1 dag te laat, maar Tesfalem stond ons op tijd op te wachten. Hij had 2 bosjes rozen vast en we kregen een hartelijke begroeting. We vertrokken meteen naar de TDA voor een officiĆ«le begroeting met dokter Tadele. De babbels met Tesfalem gaan vlot. We hebbeb het over het 'arme' EthiopiĆ«,  de verwestering, geschiedenis, Chinese invloed, vluchtelingen...
Tesfalem vraagt naar onze  planning. Dit is moeilijk omdat we nog zo weinig weten. We willen ook nog enkele toeristische trekpleisters bezoeken voordat Marie naar huis vertrekt.
De mensen hier zijn eerder gereserveerd,  niet opdringerig en vriendelijk. Of zou dit komen omdat Tesfalem bij ons is? Voor hem zijn dit zijn vrienden en kunnen we op hen rekenen! De mensen gedragen zich vrij westers, ook hun kledij is vergelijkbaar met het onze, behalve bij de oudere populatie. Armen zie ik evenveel op straat als in Brussel. Misschien zal dit wel anders zijn in de dorpen. Volgens Tesfalem werkt het gezondheidssysteem goed, want zelfs de mensen die het ziekenhuis niet kunnen betalen worden gefinancierd door de omgeving. Iedereen heeft recht op gezondheidszorg. Dit heeft zeker nog een vervolg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten