woensdag 11 februari 2015

Tropische ziekten

Ooginfecties, longproblemen en geweld zijn de meest voorkomende problemen waarvoor mensen zorg nodig hebben hier in kelat. Ik ben verwonderd van het hoog aantal mensen met trauma door geweld. Mijn eerste indruk is dat de mensen hier vredevol zijn. Ze zijn rustig, vriendelijk en beleefd. Maar vooral 's avonds breken de woede uitbarstingen uit. Men zegt dat het door de towa komt, ik weet niet of dit de enige reden is... Ik heb vandaag heel wat oogproblemen gezien. Mijn handboek met tropische ziekten komt nu wel echt van pas. Van conjunctivitis tot oogtrauma, jong en oud. Ze hebben hier druppels en oogzalf maar de mensen worden ook vaak naar Adigrat gestuurd, waar men gespecialiseerd zijn. De longproblemen kunnen we zelf ondervinden. Ik heb nog een zwaardere verkoudheid, de slijmen komen van dieper en mijn neus is gebarsten van al het snuiten. De lucht is hier zo droog dat ik 's nachts vaak wakker word om te drinken.

Vandaag hebbenwe onze 2e bevalling geassisteerd. Het kindje was al geboren onderweg maar bij de nabevalling kreeg vroedman Abara assistentie van Marie. Het kindje, een meisje, woog 2,8kg. Omdat het kindje heel ongedurig was na de bevalling heb ik het lange tijd mogen vasthouden zodat de mama kon rusten. Ze had het allemaal, vingertjes, nagels, teentjes, een neusje, 2 oortjes, donshaartjes op het aangezicht en een mutsje gebreid door mijn mama.

Na heel wat frustraties en weinig hulp hebben we de ene container helemaal kunnen ledigen. Een mooie maar spijtige job want hoe konden ze toch al dit mooi materiaal zo laten verwaarlozen. Het is volgens hen door termieten maar het is nooit zo ver mogen laten komen. Een les voor andere projecten. Zorg dat bij het aankomen van materiaal iemand helpt om te ledigenen en uileg te geven bij het materiaal. Abid heeft bijvoorbeeld mooie posters ophangen met schuimverband. Ik weet de prijs niet vanbuiten maar laten we zeggen dat de muur er alvast geen voordeel uit haalt!
Ik wil nog even de gebuur en zijn zoon vernoemen voor de grote hulp bij het ledigen van de container. Hierbij een welgemeende dank!

We hebben Tekle en Abid UNO geleerd. Ook hebben we gedanst op stromae en hebben we dieren nagebootst. Met als gevolg dat Marie bang was om terug te stappen naar ons kamer omdat er vossen op het terrein blijken te zitten.

Ons drinkbaar water is op en in onze reisgids wordt afgeraden om te drinken van het pompwater, al zullen we het risico moeten nemen. Gelukkig gaan we morgen naar de bewoonde wereld, namelijk Adigrat en zullen we de toerist uithangen in Axum voor de volgende 2 dagen.

Zou de toerist uithangen leuker zijn dan het werk in Kelat? Ik betwijfel het want ik zou hier willen blijven!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten